Golden Gospel Oldie 18: Casting Crowns

Golden Gospel Oldie 18: Casting Crowns

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Casting Crowns,
Casting Crowns is een christelijke rock- en Contemporary Christian band uit Daytona Beach, IN Florida, VS. Casting Crowns begon in 1999 als kleine hobbyband, opgericht door de leden van een kleine jongerengroep van de First Baptist Church in Daytona Beach, Florida. Onder leiding van Mark Hall, een jongerenwerker uit deze gemeente en bovendien zanger van de band, begon Casting Crowns al snel eigen nummers te schrijven, en kreeg de band zijn huidige samenstelling van 7 leden.
De band bleek al snel een succesvol project, en werd ontdekt door enkele bekende christelijke artiesten in de VS. Casting Crowns nam in 2003 haardebuutalbum, dat dezelfde naam als de band draagt, op.

De band heeft een uitgesproken christelijke identiteit, die doorklinkt in hun nummers. Nu zie je dat terug bij de meeste christelijke bands, maar tekstueel onderscheidt de band zich in een aantal nummers van de meeste bands door duidelijk ook problemen binnen eigen kring op te merken. Goed voorbeeld daarbij is het nummer “If we are the Body” dat stilstaat bij de eenheid van het lichaam van Christus op aarde. Het roept op om, als christen, naast woorden te spreken en te lezen over het feit dat de christenen het lichaam van Christus op aarde mogen zijn, ook naar de woorden te handelen. Iets dat concreet betekent dat christenen samen zouden moeten werken als één lichaam, en zo samen in de wereld te staan.
Een ander voorbeeld is het nummer “Stained Glass Masquerade” waarin de hoofdpersoon zich afvraagt of de mensen in de gemeente zich niet sterker voordoen dan ze zijn. In het nummer verwoordt hij dat door te vragen of we figuurlijk “vrolijke plastic mensen” zijn, die een muur om zich hebben opgetrokken om hun zwakheid af te dekken, en een glimlach die eigenlijk de pijn en de moeilijkheden, die mensen soms hebben, verbergt. De vraag die hij dan vervolgens stelt is of iemand hem nog met open armen zou ontvangen als hij zich wel uitte. Een wellicht ietwat uitdagende vraag; maar voor de teksten van Casting Crowns kenmerkend.
De hierboven genoemde nummers zijn echter slechts twee voorbeelden. Meer nummers kennen een dergelijke opzet, en je zou het dan ook kenmerkend kunnen noemen voor de visie die ze op hun identiteit als christelijke band hebben. Desondanks kent Christus liefde geen ondergrens en zijn wij allen veilig bij Hem.

Luistert u naar Casting Crowns met “Stained Glass Masquerade”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com