Golden Gospel Oldie 20: Kutless

Golden Gospel Oldie 20: Kutless

 

Kutless is een christelijke-rockband uit de staat Oregon (VS) die werd opgericht in 2000. De band werd opgericht als worshipband onder de naam Call Box in 2000, omdat de bandleden al vroeg de keuze maakten hun christelijke identiteit te verwerken in hun muziek. Hun geloof werd een inspiratiebron die eigenlijk in al hun nummers ook later nog terug te vinden is. De bandleden zien het als hun roeping de liefde van God door hun muziek uit te dragen, en zo andere mensen te bereiken. Met het verschijnen van hun eerste nummer in 2002 werd besloten de bandnaam te veranderen in de huidige naam: Kutless.

Deze naam is gebaseerd op een bijbeltekst, Romeinen 6:23, waarin staat: “Want het loon, dat de zonde geeft, is de dood, maar de genade, die God schenkt, is het eeuwige leven in Christus Jezus, onze Here.” vrij vertaald: “God nam onze belemmeringen/moeilijkheden (zonden) weg, zodat wij vrijgekocht mogen zijn”, wat de naam van de band verklaart

In de zomer van 2001 kwam Kutless in contact met een platenmaatschappij uit Seattle. De firma zag wel brood in de band, en besloten werd een album uit te brengen. Het eerste album kwam uit in 2002 en droeg de naam van de band. De eerste single van dit album werd het nummer Your Touch. Dit nummer werd ook meteen het hoogst genoteerde nummer van Kutless tot nu toe in de jaarlijkse top 100 van Christianrock: het bereikte de nummer 4-positie. Verder kreeg het ook in andere christelijke hitlijsten een notering.

De tweede single van dit album werd het nummer Run. Ook dit nummer werd een hit. Zo werd het, ondanks een lagere notering in de eerdergenoemde top 100 wel een van de langst genoteerde platen ooit in deze lijst. Andere singles van dit album waren de nummers Tonight en Pride Away. Sindsdien maakte de band in totaal 8 albums maar steeds in wisselende samenstelling.
Het geluid van Kutless is in de loop der jaren mijn inziens wat verschoven van rock naar rusitger gospel soms zelf worship maar het nummer “Pride away” uit 2002 van het gelijknamige album Kutless is een echt rock nummer. De tekst en de titel spreken voor zich en zijn herkenbaar in ieders leven. “Don’t ever let me take the credit” is een gebed om kracht want hoe vaak doen we dit toch en nemen we ons leven in eigen hand. Pas als het moeilijk wordt zoeken we Hem. Het is goed dat we dit beseffen en bidden om kracht met “ Lord keep me only focused on u”.

Luistert u naar Kutless met “pride away”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com