Golden Gospel Oldie: Ab Tamboer

Golden Gospel Oldie: Ab Tamboer

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Ab Tamboer
Earth & Fire-drummer Ab Tamboer is op 28 augustus 65-jarige leeftijd overleden. Tamboer speelde ook in bands als Het Goede Doel, Kayak, Sandy Coast en Tee-Seet. Ook maakte hij deel uit van de Nederlandse versie van de musical Cats en speelde hij bij Kinderen voor Kinderen.

Tamboer begon zijn carrière in de band Opus Gainfull  die in 1967 werd opgericht door de broers Koerts, Hans Ziech en Cees Kalis. Toen zangeres Manuela Berloth de band kwam versterken werd de naam gewijzigd in Earth & Fire. Earth & Fire was een succesvolle Nderlandse band en kende hun hoogtijdagen in de jaren 70. De leden waren afkomstig uit Voorschoten, Voorburg en Leidschendam. De groep had als boegbeeld Jerney Kaagman

In deze formatie brak de band door met de single Seasons (1970), geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats, en nog in hetzelfde jaar maakte Earth & Fire hitsingles als Ruby is the one en Wild and exciting. Vanaf 1971 verlegde Earth & Fire de muzikale koers naar symfonische rock. Gerard Koerts introduceerde de mellotron in de Nederlandse popmuziek. Het instrument bleef jarenlang typerend voor de sound van de band.
Met Memories (1972) maakte Earth & Fire voor het eerst een nummer één-hit. Ook in de daaropvolgende jaren scoorde de band een aantal hits, waaronder Maybe tomorrow, maybe tonight (1973) en Love Of Life (1974). Ook buiten Nederland begon belangstelling te ontstaan voor de muziek van Earth & Fire. Met Weekend scoorde Earth & Fire echter een grote internationale hit. In Nederland werden er 210.000 singles van verkocht en stond het zeven weken op de eerste plaats van de Nationale Hitparade. In 1980 werd Earth & Fire onderscheiden met de Conamus Exportprijs.

Tamboer een meer als verdienstelijk drummer trad nooit op de voorgrond maar werkte ongemerkt mee aan vele grote vaak internationale producties. Beide bands staan niet bekend om hun gospelmuziek.
Het nummer “Dream” van Earth and Fire waarop Tamboer te drumt, is het nummer van vandaag. Het liefdes liedje is makkelijk te “vergospelen” om het eindigt met: Of “one thing I’m sure” en “It’s you I am living for”. Dat is het niet maar zijn de woorden niet minder waard. Leven voor Hem die Zijn leven voor ons gaf is toch wat we met vallen en opstaan, proberen vorm te geven dag in dag uit. Deze week mailde ik met een zieke dominee en probeerde hem te bemoedigen met de woorden uit Jesaja 40:

Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput.

Daarop schreef hij terug “die vleugels zijn er ook om je op te vangen en zo voel ik dat ook”. Leven dank zij en met Hem die is ons genadig is.
Luistert u Earth and Fire met “Dream”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com