Golden Gospel Oldie – Aretha Franklin

Golden Gospel Oldie – Aretha Franklin

In de Golden Gospel Aretha Franklin,

Aretha Franklin, geboren op 25 maart 1942 als dochter van een baptisten dominee. Haar bijnaam Queen of Soul kreeg zij omdat zij grote invloed had op de Soulmuziek middels haar gospel, blues en R&B nummers. Velen zullen haar kennen van de nummers ”Respect” en/of Freedom uit 1967. Maar Franklin scoorde velen hits door de jaren heen. Ze werkte met de groten uit de Soul muziek zoals: Marvin Gaye, Dionne Warwick, Quincy Jones, Curtis Mayfield, Whitney Houston en Sam Cooke.
Deze laatste inspireerde haar tot het maken van 2 songs “A change is gonna come” en “You send me” Twee prachtige nummers die verwijzen naar Cooke ‘s dood en het hiernamaals. Het was ook Franklin’s soulvolle sound die veelvuldig gebruikt werd voor de voor de civil rights beweging. Dat was de Amerikaanse burgerrechten organisatie die strijde voor gelijke rechten van blank en zwart. Zo kreeg zij ook de titel “the voice of the civil rights movement, the voice of the black America”.
Franklin’s leven kende ook diepe dalen zo kwam ze meerdere malen in contact met justitie, was alcohol verslaafd en had verschillende huwelijken. Gisteren, 25 maart werd zij 75 jaar deze heldin van de soulmuziek en kortgeleden melde ze al dat rustiger aan ging doen. Heb ter ere van haar verjaardag gekozen voor het nummer “What A Friend We Have In Jesus” een nummer dat eigenlijk geen uitleg nodig heeft. Het is gemaakt in 1999 en is wat mij betreft nog alle elementen van een gospel song zoals het ooit is bedoeld.

Het lied is indringend en indrukwekkend verwijst naar Jezus als onze verlosser maar net als je denkt dat het nummer zonder climax eindigt zingt het achtergrondkoor everything everyting en die kwam opnieuw binnen. Jezus is alles en daar is niets aan gelogen.

Luistert u naar Aretha Franklin met “What A Friend We Have In Jesus”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com