Golden Gospel Oldie – Bill Gaither

Golden Gospel Oldie – Bill Gaither

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Bill Gaither,

William James (Bill) Gaither is geboren op 28 maart 1936 in Alexandria Amerika. Hij is een singer-songwriter uit de Verenigde Staten.

Gaither vormde zijn eerste groep, het Bill Gaither Trio in 1956 en hij studeerde op dat moment nog in Anderson. Na het behalen van zijn diploma (1959) werd Gaither leraar Engels. Hij trouwde in 1962 met Gloria Sickal. In 1964 verving Gloria haar schoonzuster in het Bill Gaither Trio. Combineren van de muziek en zijn werk als leraar bleek lastig. Vanaf 1967 zette hij zich fulltime in voor de christelijke muziek. In 1981 vormde hij de Gaither Vocal Band, een groep die nu (2016) nog actief is. Gaither is oprichter van de Gaither Music Company, waarin activiteiten zoals televisieshows, opnamestudio’s en telemarketing een plaats hebben.

Gaither werd beïnvloed door de Southern gospelmuziek van onder meer Jake Hess en The Happy Goodman Family. Samen met zijn vrouw Gloria heeft hij nummers geschreven die door tal van artiesten zijn uitgevoerd. Landelijke doorbraak als songwriter bracht het nummer “He touched me” (1964), dat onder andere in 1972 door Elvis Presley op zijn gelijknamige gospelalbum werd gezet. Gaither en zijn vrouw ontvingen meerdere Awards voor hun werk. In 2000 werd Gaither door de ASCAP uitgeroepen tot christelijke ‘Songwriter of the Century’.

Een aantal van zijn nummers, waaronder “Omdat Hij leeft” en “Heer wat een voorrecht, om in liefde te gaan”, werden vertaald en gepubliceerd in de bundel Opwekkingsliederen, die jaarlijks wordt uitgegeven door de Stichting Opwekking. In 1983 werd hij opgenomen in de Gospel Music Hall of Fame en in 1997 in de Southern Gospel Hall of Fame.

In 1991 startte Gaither een serie muziekvideo’s rond Southern gospelartiesten onder de naam ‘Gaither Homecoming’. Op een podium bracht hij hiervoor artiesten samen, die samen of solo bekende gospelnummers uitvoerden. Vijf jaar later startte een serie concerttours waarbij in de hele wereld landen werden bezocht. Opnames van de tours worden uitgezonden door Family7.

Het nummer “Thank you Lord” uit 1975 is inmiddels stokoud maar nog steeds actueel en mooi. Je hoort zijn de liefde en passie overal doorheen. De Southern gospelmuziek heeft hem al in een vroeg stadium op heerlijke manier besmet. Het nummer speelt zich af in de Hemel en beschrijft wat hij verwacht te zien en te horen. Mijn inziens geeft de Bijbel niet alle geheimen van de Hemel prijs. “As Jesus took your hand” ik wordt er nog altijd stil van.


Luistert u naar Bill Gaither met “Thank You Lord”Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com