Golden Gospel Oldie: Billie Holiday

Golden Gospel Oldie: Billie Holiday

Billie HolidayIn de Golden Gospel Oldie deze keer: Billie Holiday.

Billie Holiday, geboren als Eleanora Fagan op 7 april 1915 te Philedelphia Amerika. Zij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazz-zangeressen. Zij werd, behalve als Billie Holiday, ook bekend onder de bijnaam Lady Day.

De kindertijd van Holiday is enigszins in nevelen gehuld en heeft soms meer weg van een legende. Het begint al bij haar geboorte. Veel bronnen vermelden 1915 als geboortejaar, sommige bronnen noemen het jaar 1912. Ook het moment waarop zij begon met zingen staat niet onomstotelijk vast.

Volgens haar eigen biografie werd zij ontdekt in 1933, toen een dansauditie mislukte, en zij in plaats daarvan werd gevraagd te zingen, maar algemeen wordt aangenomen dat zij al in 1930 zong in New Yorkse jazzclubs. Wat wel vaststaat, is dat zij in 1933 voor het eerst in de publiciteit kwam door een column het blad Melody Maker, geschreven door producent. Deze bracht haar in contact met Benny Goodman die haar met haar eigen orkestje een platendebuut bezorgde met het lied Your Mother’s Son in Law.

Holiday werkte voor Columbia aan het einde van de jaren 1930 toen zij kennismaakte met een lied dat “Strange Fruit” heette, en ging over het lynchen van een zwarte man. Het was geschreven door een uit The Bronx afkomstige docent, schrijver, dichter en liedjesschrijver Abel Meerpol die het lied in 1937 had geschreven onder het pseudoniem “Lewis Allen”. Meeropol was als communist van Russisch-Joodse afkomst diep geschokt door, en sterk gekant tegen de rassenwaan in Amerika.

In de loop van haar leven begon Holiday steeds meer drank en drugs te gebruiken. In 1947 werd zij zelfs gearresteerd voor overtreding van het verbod op drugs, waarna zij een jaar doorbracht in een centrum voor verslaafden. Alhoewel zij geen vergunning meer kreeg om in New York op te treden, ging Holiday door met concerten geven. Tien dagen na haar vrijlating zong zij in een overvolle concertzaal in Carngie Hall. Haar blijvende verslaving aan heroïne tastte wel haar stem aan, maar niet haar gevoeligheid en techniek. Uiteindelijk kostte deze verslaving haar in 1959 het leven.

De twee zinnen “Yes, the strong gets more” en “While the weak ones fade” uit het nummer “God bless the child” wat zij maakte in 1939 blijven actueel. Daar onze Heer zich juist door herkennen in kracht door zwakheid. Hij bekommert zich juist wel over deze groep. Zelf zingt ze het ook als ze het heeft over toen al een boodschap die nog steeds geldig is. Mooie boodschap die wij heden ten dage nog steeds mogen toepassen. Zorg voor de weak zeker in deze onzekere tijden waar zovelen op de vlucht zijn en op zoek naar God.

Luistert u naar Billie Holiday met “God bless the child”.

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com