Golden Gospel Oldie: Cliff Richard

Golden Gospel Oldie: Cliff Richard

Cliff_Richard_-_Alan_Olley_Photographer_Pic_1_0In de Golden Gospel Oldie deze keer: Cliff Richard.

Cliff Richard zijn echte naam luid Harry Rodger Webb en hij is geboren op 14 oktober 1940 te Lucknow, Uttar Pradesh Engeland. Hij is zanger en acteur. Sinds hij in 1995 werd geridderd is Cliff Richard, oorspronkelijk een artiestennaam, ook zijn officiële naam.

Harry Webb werd geboren in Lucknow in India en koos zijn artiestennaam in 1958. Zijn eerste nummer “Move It” was eigenlijk het b-kantje van een cover namelijk het nummer “Schoolboy crush”, maar Radio Luxemburg koos voor deze kant en het kwam op de tweede plaats terecht in de Engelse hitlijst. In 1999 scoorde hij zijn laatste nummer 1-hit in Engeland met “The Millennium Prayer”.

Zijn carrière werd in de beginjaren geïnspireerd door Elvis Presley. Zijn begeleidingsgroep heette eerst The Drifters, maar omdat er in de VS al een band bestond met die naam werd dat The Shadows. Het was tot 1969 zijn vaste begeleidingsgroep. Meer dan 260 miljoen platen gingen van hem over de toonbank. Cliff Richard was hoofdacteur in de films Serious Charge, The Young Ones, Summer Holiday, Wonderful Life en Finders Keepers.

Hij vertegenwoordigde tweemaal het Verenigd Koninkrijk op het Eurovisiesongfestival met de nummers Congratulations in 1968 en Power To All Our Friends in 1973, waarmee hij respectievelijk de tweede en de derde plaats behaalde.

Sinds hij op 25 oktober 1995 om half elf in de ochtend werd geridderd gaat hij door het leven als Sir Cliff Richard OBE. Hij zet zich onder andere in voor jong aanstormend tennistalent en is dan ook vaak te zien bij tenniswedstrijden.

Sir Cliff maakte sinds zijn bekering diversen gospelnummer maar zong ook covers waaronder het nummer “Shine Jesus Shine”. Het nummer kennen wij als het opwekkingslied 334. Zijn vertolking doet niet aan de tekst af maar voegt qwa zang iets toe. Richard heeft een warm soms licht vibrerend stemgeluid wat het nummer goed kan hebben. Vaak was en nog steeds is Richard omstreden maar zingen dat kan hij nog steeds. “Door het bloed mag ik U toebehoren” en “leer mij toets mij U stem wil ik horen” zo zingt hij in dit nummer. Die boodschap is oud en toch nog springlevend. 

Luister u naar Cliff Richard met Shine Jesus Shine.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com