Golden Gospel Oldie: DC Talk

Golden Gospel Oldie: DC Talk

dc-talk-5In de Golden Gospel Oldie deze keer: DC Talk.

Dc Talk is een Amerikaanse christelijke muziekgroep, die eind jaren 80 opgericht werd door Toby McKeehan (Toby Mac). Hun eerste albums bevatten vooral hiphopnummers. In het midden van de jaren 90 begonnen ze meer rock te spelen. Hoewel de groep nooit officieel uit elkaar is gegaan, zijn de drie leden tegenwoordig bezig met hun eigen soloprojecten.

De geschiedenis van de groep voert terug tot eind jaren 80, wanneer rapper/zanger Toby McKeehan (Toby Mac) christelijke hiphop begint te maken onder de naam Caucatalk. Op de Liberty universiteit leert hij Kevin Max Smith (Kevin Max) en Michael Tait kennen en wordt dc Talk opgericht. De naam staat voor Decent Christian Talk, zoals in de tekst van het nummer “Time Ta Jam” van het eerste album wordt uitgelegd. Het eerste album dc Talk wordt in 1989 door Forefront Records uitgebracht. Het volgende album Nu Thang (1990), krijgt aandacht door de hiphop/pop stijl in de lijn van MC Hammer en de Fresh Prince).

Het derde album Free At Last (1992), wordt een enorm succes en is bekend vanwege de vooruitstrevende mix van hiphop met pop, rock en gospel. De groep is op dat moment een gevestigde naam in de christelijke muziekwereld.

Het bekendste werk echter, was het vierde album Jesus Freak (1995), waarop een totaal ander pop-rock geluid te horen was en de hiphop nog maar spaarzaam terug te vinden was. De muziek lag nu meer in de lijn van bands als Nirvana en de Red Hot Chili Peppers. Van dit album zijn meer dan 2 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Het laatste album Supernatural (1998), bracht niet het succes van de twee eerdere albums, maar kende toch nog enkele hits, zoals “Consume Me” & “My Friend (So Long)”. In het album werd deels verder gegaan op de Jesus Freak stijl (in nummers als “Supernatural”), maar er werden ook nieuwe wegen ingeslagen. Het album bevatte ook de rijke, symphonische power ballad “Red Letters”.

In 2000 kondigde het trio aan dat ze zich bezig wilden gaan houden met soloprojecten. Toch kon de band het niet laten om samen te komen. Zo werd er in september 2001 door dc Talk een single uitgebracht naar aanleiding van de aanslagen van 11 september, getiteld “Let’s Roll”. Ook op een solo-cd van Tobymac is er een nummer te horen waar het drietal samen zingt (Atmosphere). Geruchten doen al sinds 2000 de ronde over een mogelijke reünie, maar vooral Kevin Max ontkent deze geruchten.

Het is dit weekend 20 jaar geleden dat het legendarische album uit 1995: “Jesus Freak” uit kwam en vandaag zit het nummer “Jesus Freak” in de Golden Gospel Oldie. Opnieuw zeer stevige muziek met prachtige teksten op de zondagmiddag. De zin “ik ben gemerkt door mijn maker” sprong er direct bij mij uit en doet me denken aan mijn doop. Nog voor ik het besefte heeft Hij Zijn kinderen al geroepen tot Zijn verbond. Dat verbond laat Hij nooit los. Hoe zwaar en hoe moeilijk het leven kan zijn Hij is er bij en draagt ons ondanks al onze twijfel. En ook bij onze zonde staat hij niet stil en gaat de weg met ons.

Luistert u naar DC Talk met “Jesus Freak”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com