Golden Gospel Oldie – Prince

Golden Gospel Oldie – Prince

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Prince,

Prince, geboren als Prince Rogers Nelson op 7 juni 1958 te Chanhassen Amerika was een Amerikaanse artiest. Hij maakte voornamelijk funkmuziek maar met zeer aanwezige rock en soul invloeden. Daarnaast was hij platenproducer, componist, filmregisseur en acteur.  Zijn muziek werd sterk beïnvloed door onder meer Sly and the family Stone, Curtis Mayfield, James Brown, Stevie Wonder, Santana en Marvin Gay.

Prince heeft een omvangrijk oeuvre. Tot en met 2015 zijn er onder zijn eigen naam in totaal 48 tot 50 albums uitgebracht: 35 standaardalbums, 3 livealbums, 4 tot 6 compilatiealbums en 6 remix- en alleen via internet te verkrijgen of te beluisteren albums. Veel muziekjournalisten beschouwen: “Dirty Mind”, “Purple rain” en “Sing of the time” als zijn beste drie platen.

Zijn muziek en genialiteit wordt door niemand onderkent doch vrijwel iedereen denkt bij Prince aan de veelal prikkelende en seksuele getinte teksten en video ’s waarmee die vooral in christelijke huize niet was geliefd. Zijn onverwachte en plotselinge dood schok deze dagen de muziekwereld en overal is ineens zijn muziek weer te horen. Prince werd in de ochtend van 21 april 2016 dood aangetroffen in een lift van zijn woning in Paisley Park Studios. Hij werd slechts 57 jaar. Naar de doodsoorzaak wordt gegist maar inmiddels is duidelijk dat hij vorige week in een ziekenhuis werd opgenomen als gevolg van een overdosis. Kort daarna verliet hij het ziekenhuis uit eigenweging.

Gek genoeg leefde Prince de laatste jaren van zijn leven als Jehova getuige dit na een getuigenis van een van zijn bandleden. Dat Prince bezig was of werd gehouden werd al duidelijk uit eerder werk wat hij uitbracht. Nummers als “God made a woman”, “God” en “The ladder” staan bol van de gospel invloeden zowel muzikaal als tekstueel. Voor vandaag heb ik gekozen voor het nummer “ God”. Het werd ironisch genoeg geschreven door de ook ”te” vroeg overleden John Lennon en vertelt over de schepping en legt de nadruk op Gods grote scheppende en genezende kracht. Het nummer eindigt met een dringend appèl. Wordt wakker, doorzie het nu want er is niet veel tijd meer.

Luistert u naar Prince met het nummer “God”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com