Golden Gospel Oldie: Sela

Golden Gospel Oldie: Sela

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Sela
Sela is een Nederlandse christelijke band. die zich ten doel stelt om kerken van eigentijdse kerkmuziek te voorzien. Ze schrijven daartoe liederen, geven concerten in het hele land en brengen albums uit. De muziekstijl is een combinatie van worship-rock met Ierse folk en klassieke invloeden. De teksten kenmerken zich door inhoudelijke teksten vanuit de Bijbel (christendom).

Sela is in 2005 ontstaan uit een project van de hervormd-gereformeerde jeugdbond. Rond die tijd wilden enkele muzikanten een album opnemen waarmee de missie van de Protestantse Kerk in Nederland – lofprijzing en aanbidding van God stimuleren – bevorderd kon worden.
De reacties op het eerste album en bijbehorende concertreeks waren boven verwachting en dit zorgde ervoor dat Sela besloot om na “U” door te gaan met de band. Er werden nieuwe liederen geschreven en de opvolger Votum verscheen in 2007. In februari 2009 kwam Sela met een live-cd/dvd die is opgenomen in de Jacobskerk in Utrecht. Daarna werden achtereenvolgens de studio-albums Koninkrijk (2010) en Via Dolorosa (2012) uitgebracht. Met Kerst 2011 werd een concert in de Sint-Janskerk te Gouda integraal op televisie uitgezonden en op dvd uitgebracht als “Live in Gouda” (2012).
Inmiddels zijn er in de loop der jaren een aantal nummers van Sela opgenomen in de bundel van Opwekking, waaronder Zie hoe Jezus lijdt voor mij en Gebed om zegen. Jaarlijks worden door Sela op diverse locaties in Nederland paas- en/of kerstconcerten verzorgd. In januari 2012 maakte zij het album “Via Dolorosa” Sela. Het album bevat liederen om alleen naar te luisteren en om samen in de kerk te zingen. De teksten voeren je mee langs de hoogte- en dieptepunten van het Paasfeest. Schuif aan bij Jezus aan tafel, zing mee met het Hosanna. De Via Dolorosa, de lijdensweg van Christus, brengt ons uiteindelijk naar het sterven aan het kruis. Maar dat is niet het einde. In het lege graf treffen we de linnen doeken aan: Jezus is opgestaan! Uitbundig kunnen we het nieuwe leven, de opstanding vieren.
Op deze 6de en laatste zondag van de 40-dagentijd heb ik het titelnummer van de cd Via Dolorosa gekozen. Het gelijknamige nummer is een akoestisch nummer. Het hele album bevat nieuwe liederen om alleen naar te luisteren en om samen in de kerk te zingen. De teksten voeren je mee langs de hoogte- en dieptepunten van het Paasfeest. De violen in het nummer krassen in je ziel en doen je pijn. Je voelt het lijden en de sfeer waarin dit plaatsvond. Je voelt je eigen schuld en je tekortkomingen. Christus droeg geen kruis hij droeg mij!
Bij de woorden “Zijn kruis werd een troon, zijn bloed wast ons schoon” dringt de diepe betekenis van Pasen opnieuw tot me door. Wat onvoorstelbaar groots en door ons niet te bevatten. Wat een diepe liefde en genade voor de mens. Vrijdag a.s. is het Goede Vrijdag en tot die tijd willen we dit gedenken. Daarna mogen we Zijn opstanding vieren.

Luistert u naar Sela met “Via Dolorosa”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com