Golden Gospel Oldie: Sharon Jones

Golden Gospel Oldie: Sharon Jones

In de Golden Gospel Oldie deze keer: Sharon Jones,

Sharon Jones & The Dap-Kings is een Newyorkse soul-/funkband bestaande uit zangeres Sharon Jones en de huisband van het Daptone-label. Hun muziek, gemaakt volgens de tradities van eind jaren ’60/begin jaren ’70 (onder anderen James Brown) met analoge opnametechnieken en instrumenten die al jaren niet meer verkrijgbaar zijn, wordt ook wel rawfunk genoemd.

Sharon Lafaye Jones (Augusta, Georgia; 4 mei 1956) verhuisde op jonge leeftijd naar New York; in de kerk zong ze gospels en bij talentenjachten liet ze zich begeleiden door lokale funkbands. Onder de naam Lafaye Jones werd ze sessiezangeres; ze deed achtergrondwerk voor diverse soulartiesten. Eind jaren ’80 was soul voorbijgestreefd door de modernere r&b-variant; Jones kwam niet meer aan de bak en werd als dertiger te oud, te klein en te dik bevonden voor een solo-contract. Om in haar levensonderhoud te voorzien ging ze onder meer als gevangenbewaarder werken.

In 1996 werd de dan 40-jarige Jones gevraagd om achtergrondzang te doen op een nummer van de Soul Providers. Deze band, nam een album op met James Brown-achtige instrumentals en een aantal samenwerkingen met funkzanger Lee Fields. Jones’ driestemmige bijdrage maakte zoveel indruk dat ze ook twee leadnummers mocht opnemen. Jones nam drie vinyl-singles op met de Soul Providers. De singles werden uitgebracht zonder vermelding van het jaartal en misleidend verkocht als seventies-funk.

Op 2 oktober 2007 verscheen het album 100 Days 100 Night; het titelnummer kwam op single uit en bracht de band onder meer naar het muziekprogramma van de Britse pianist Jools Holland. Op 6 april 2010 kwam het album I Learned The Hard Way uit. In oktober, drie maanden na North Sea Jazz, gaf de band in Duitsland een Rockpalast-concert waarbij Jones een eerbetoon bracht aan de net overleden soulzanger Solomon Burke.

In 2013 werd kanker geconstateerd bij Jones, waardoor de release van het vijfde album moest worden uitgesteld. In eerste instantie leek de behandeling aan te slaan. Jones knokte zich terug en weigerde zonder pruik op te treden na haaruitval van de chemotherapie. In 2014 verscheen uiteindelijk het album ‘Give The People What They Want’, dat genomineerd werd voor een Grammy Award (Best R&B album).

Tijdens de première van de documentaire ‘Miss Sharon Jones!’ op het Toronto Film Festival in 2015 onthulde de zangeres dat de kanker weer was teruggekeerd. Ondanks deze tegenslag en de nieuwe behandelingen bracht ze nog de albums ‘It’s A Holiday Soul Party’ en ‘Miss Sharon Jones!’ uit. Het laatste was een ‘best of’ en soundtrack van de documentaire en bevatte één nieuwe track met de veelzeggende titel ‘I’m Still Here’. Sharon Lafaye Jones overleed op 18 november 2016 aan complicaties van alvleesklierkanker. Ze werd slechts 60 jaar.

Luistert u naar Sharon Jones, met het nummer: “100 days”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com