Golden Gospel Oldie: Stryper

Golden Gospel Oldie: Stryper

stryperIn de Golden Gospel Oldie deze keer: Stryper.

Stryper is een christelijke whitemetalband uit de Verenigde Staten die in 1983 werd opgericht. De band is een tijd uit elkaar geweest en later weer bij elkaar gekomen. De naam Stryper is een naam die is afgeleid vanuit de Bijbel. In het boek Jesaja 53 vers 5 komt dit gedeelte voor: en door zijn striemen is ons genezing geworden. Striemen kan men vertalen als Stripes.

Al gauw werd Stryper ook een bekende naam binnen de seculiere Metalscene, mede vanwege de gewoonte tijdens optredens Bijbels het publiek in te gooien. Dit gebeurde ook toen Stryper in 1987 de hoofdact was van het Dynamo Open Air-festival in Eindhoven, Nederland. In 1983 richtten de broers Michael Sweet en Robert Sweet een nieuwe band op die de naam Roxx Regime kreeg. Al gauw kwam Oz Fox in de band. De band besloot de naam te veranderen naar Stryper en begon nummers te schrijven. In 1984 kreeg Stryper een contract aangeboden bij Enigma Records. Hierna bracht Stryper op 10 juli 1984 zijn eerste album The Yellow And Black Attack uit

Bij de concerten in 2004 vertelde Michael Sweet in interviews dat het voor hem leek of een nieuwe band geboren was. Daarom besloot hij in 2005 met Stryper een nieuw album op te nemen bij Big3 Records. Reborn kwam uit op 16 augustus 2005. Een kleine tour werd hier aan verbonden. Het album leek meer op de laatste soloalbums van Michael Sweet.

In 2006 bracht Stryper de dvd van 2004 uit onder de naam Greatest Hits: Live in Puerto Rico. In november van datzelfde jaar kreeg de band een nieuwe manager en maakten ze melding van een nieuw album uit te komen in de eerste helft van 2007. Door ziekte van de vrouw van zanger Michael Sweet, die op 5 maart 2009 is overleden, werd het uitbrengen van het album opgeschoven. ‘Murder By Pride’ werd uiteindelijk op 21 juli 2009 in de Verenigde Staten uitgebracht, gevolgd door een Amerikaanse en Europese tour en op 5 november 2013 kwam het voorlopig laatste album No More Hell to Pay uit bij Frontiers Records.

Zeer stevige Metal muziek die soms net als het nummer van vandaag op het verkeerde been zetten qua intro. Om vervolgens snoeihard het nummer te vervolgen. Het nummer Yahweh is daar een uitstekend voorbeeld van. Toch kent de tekst een Bijbelse inhoud ondanks dat ik de inhoud vaak niet kan rijmen met de muziek.

De naam Jahweh komt in het Oude Testament 5321 maal voor en wordt in de regel weergegeven door “HERE” of “HEERE”. Jahweh is de persoonlijke God die een verbond gesloten heeft met de mens; Jahweh is de God die in liefde omziet naar de mens, in het bijzonder naar zijn uitverkoren volk Israël, om hun de weg ten leven te wijzen. Jahweh is dus de naam van de Verbondsgod van Israël! En onder die liefde mogen we ook deze week weer in. Wees u er zich van bewust.

Luistert u naar Stryper met “Yahweh”.

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com