Golden Gospel Oldie: The Temptations

Golden Gospel Oldie: The Temptations

The TemptationsIn de Golden Gospel Oldie vandaag: The Temptations.

The Temptations is een Amerkaanse band en zij hadden hun hoogtepunt in de jaren 60 van de vorige eeuw. Samen met The Supremes waren zij de echte hitsellers van Motown. Volgens velen waren The Temptations even belangrijk voor de Soul als The Bealtles dat waren voor de Rock muziek.

De groep werd gevormd in 1961 in Detroit. Het was een samenstelling van twee plaatselijke groepen uit Detroit, The Primes en The Distants. Toen de groep begon onder de naam The Temptations bestond hij uit Otis Williams, Melvin Franklin, Elbridge Bryant, Paul Williams en Eddie Kendricks. Later zou de groep nog vaak wisselen van samenstelling.

Toen “The Tempts” (zo werden ze liefkozend door hun fans genoemd) in ’61 waren aangenomen bij Motown werden de leads vooral verdeeld tussen Paul Williams en Eddie Kendricks. Soms zong één van de andere drie lead. Toen Smokey Robbinson in beeld kwam als songwriter begon de band hit te scoren. Het eerste nummer dat Smokey schreef was, “I Want A Love I Can See”.

In januari 1964 schreef Smokey Robinson samen met Bobby Rogers “The Way You Do The Things You Do”. Het schrijven van het nummer begon als een grap in de bus van Motortown Revue (de optredens van alle Motown-artiesten samen). Toen bleek dat ze echt wat hadden begonnen ze het nummer uit te werken voor The Temptations. In april van hetzelfde jaar werd dit hun eerste hit. Het haalde nummer 11 op US-lijst. In december werd: “My Girl” opgenomen, dit keer geschreven door Robinson en Ronnie White. In maart 1965 werd dit hun eerste nummer 1-hit in Amerika, zowel op de US-lijst als op de R&B-lijst. Na dit succes schreef Robinson ook nog de nummers “It’s Growing”, “Since I Lost My Baby” en “My Baby”. Allemaal haalden ze de top 20. Op de b-kant van My Baby stond “Don’t Look Back”. Dit bleek onverwacht nog een grote hit te worden op de R&B lijst en is later nog gecoverd door Peter Tosh en Mick Jagger.

The Temptations bestaan nog steeds maar in een sterk gewijzigde samenstelling. In 1991 stierf David Ruffin door een overdosis cocaïne. In 1992 stierf Eddie Kendricks aan longkanker. In 1995 stierf Melvin Franklin aan diabetes na een week lang in coma gelegen te hebben. Otis Williams is nog het enige levende originele groepslid van The Temptations.

Hoewel zij niet veel gospel maakte maakte ze toch af en toe een uitstapje. Vandaag is het vierde advent en daar past dit zwarte geluid in. Zij zingen: “Silent Night” zoals niemand dat kan. Zeer muzikaal en de afwisselende stemmen van dit 4 koppig gezelschap maken het in ieder geval voor mij geniaal. De zin: “Glories stream from heaven afar” wordt door een vertaler vertaald met “Ook voor mij hebt G’U rijkdom ontzegd” en dat vindt ik een mooie vertaling want dat is feitelijk wat Christus gedaan heeft. Hij kwam ten Hemel af uit liefde voor de mens en om de band met de Vader te herstellen. En in blijde afwachting van Zijn komst leven en beleven we deze dagen.

Luistert u naar The Temptations met: ”Silent Night”.

Henk van der Wijngaard, redactie kerken van Omroep Zuidplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com