Golden Gospel Oldie: Toots Tielemans

Golden Gospel Oldie: Toots Tielemans

Toots ThielemansIn de Golden Gospel Oldie deze keer: Toots Thielemans.

Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans is geboren op 29 april 1922 te Brussel. Hij was een Belgisch jazzmuzikant en componist, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoos fluiter. Zijn bijnaam Toots is afgeleid van de muzikanten Toots Mondello en Toots Caramata.

Thielemans werd geboren in de Brusselse volkswijk Marollen. Hij speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij de mondharmonica en hij speelde daarnaast gitaar. Thielemans raakte tijdens de Duitse bezetting in de ban van de jazz. In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van de Belgische zanger Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij werkte vervolgens samen met vrijwel alle groten uit de Jazz wereld onder anderen Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Billy Joel en Stevie Wonder. Hij wordt algemeen erkend als een van de grootste jazzmuzikanten.

Op 22 augustus 2016 maakte het management van Thielemans bekend dat de 94-jarige muzikant die ochtend in zijn slaap van ouderdom was overleden. Zijn bekendste compositie is Bluesette uit 1962, waarin hij in unisono-gitaar speelt en fluit. Dit werk is talloze malen door andere muzikanten vertolkt. Thielemans noemde het nummer vanwege de royalty’s die hem daarmee toevielen ook wel schertsend zijn “social-security number”.

Zijn eigenzinnige mondharmonicaspel speelt een belangrijke rol in de muziek van de films Midnight Cowboy (1969) en Turks fruit (1973). Zijn muziek werd ook het thema in de Nederlandse politieserie voor televisie Baantjer en in de Vlaamse politieserie Witse. Zijn zeer herkenbare speelstijl zette ook de toon in de leader van het televisieprogramma voor kinderen Sesamstraat.

In 1981 kreeg hij een beroerte die hem ruim een halfjaar op non-actief zette. Zijn linkerhand functioneerde veel slechter en daardoor speelde hij nog vaker mondharmonica. Bassist Jaco Pastorius hielp hem met een tournee door Japan door die moeilijke periode.

Na een concert met zijn Amerikaanse band in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten in 1986, waar hij Ne me quitte pas van Jacques Brel in zijn eigen, unieke stijl ten gehore bracht, werd hij in België voorgoed beschouwd als een groot en origineel muzikant. Zo werd hij in 1996 beschermheer of ‘peter’ van het festival Jazz Middelheim in Antwerpen. En kreeg hij in 2009 in de Verenigde Staten een Jazz Masters Fellowship, een van de hoogste bekroningen in de jazzwereld.

In oktober 2006 moest Thielemans wegens oververmoeidheid en op doktersadvies de laatste zes concerten van zijn tournee door Nederland annuleren. Op 12 maart 2014 beëindigde hij zijn carrière. Volgens zijn manager had de toen 91-jarige mondharmonicaspeler en gitarist niet genoeg energie meer. Alle reeds geplande concerten werden afgezegd. Hij trad in 2014 nog wel een keer op bij het festival Jazz Middelheim.

Thielemans maakte veel muziek en vrijwel geen gospel. Toch verleende hij met regelmaat zijn medewerking aan gospelopnames waaronder die van Treintje Oosterhuis. Zij zong “God bless the child” op het The Child Edison Gala in in 2005. Een cover weliswaar maar niet minder mooi. Oosterhuis doet dit met grote regelmaat en Thielemans verleende zijn medewerking. Hopelijk besefte hij toen en wij nu wat het is om als een gezegend kind te mogen leven. Leven in Zijn schaduw, onder zijn hoedde is een rijk en gezegend leven. Thielemans overleed afgelopen maandag in zijn slaap op 94-jarige leeftijd.

Luistert u Toots Thielemans en Treintje Oosterhuis met “Gos bless the child”.

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com