Het Soul Moment: Ronny Jordan

Het Soul Moment: Ronny Jordan

Ronny JordanRonald Laurence Albert Simpson, zoals zijn volledige naam luid is geboren op 29 November 1962. Hij was een Britse gitarist en de uitvinder van de acid jazz movement. Jordan Speelde voornamelijk Jazz, hip hop en R&B.

Ronny Jordan werd gezien als de grondlegger van de acid-jazz én als de gitarist die jazz weer terug op de dansvloer bracht. Dat kwam onder meer door zijn moderne, uitgebreide uitvoering van Miles Davis’ ‘So What’ op Jordans in 1992 verschenen debuutalbum ‘The Antidote’. Een jaar later was Jordan te horen op het dansbare hitalbum van Guru’s Jazzmatazz Vol 1. – met de top 30-hit ‘No time to play’ – waarop hip hop vermengd werd met instrumentale jazz.

Ronny Jordan bracht negen albums uit. Zijn laatste album ‘Straight-Up Street’ verscheen in 2012. Hij nam op en werkte samen met onder meer George Benson, Mos Def en Courtney Pine. Jordan ontving verschillende onderscheidingen waaronder de Gibson Guitar Jazz Guitarist of the Year Award en de MOBO Jazz Act Award. Zijn album ‘A Brighter Day’ uit 2000 werd genomineerd voor een Grammy.

Ronny Jordan trad over de hele wereld op en was verschillende keren te gast op het North Sea Jazz Festival, zoals in 1995 met Guru’s Jazzmatazz met Kenny Garrett. In 2009 trad Jordan met het Nederlandse Leslie Nielsen Trio op in 013 te Tilburg tijdens festival Stranger Than Paranoia. Op 5 jan 2014 is hij 51-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie bekend op Facebook. Volgens sommige bronnen zou Jordan overleden zijn aan de gevolgen van kanker.

Jordan componeerde en speelde het nummer “Heaven”. Een prachtig instrumentaal nummer. We hebben denk ik allemaal wel een voorstelling van de Hemel maar de Bijbel laat er weinig over los. Jordan kon blijkbaar het ook niet onder woorden brengen en maakte het instrumentaal. Muzikaal dingen uitleggen en/of onder woorden brengen lijkt me moeilijk. Of hij daar in gelaagd is? Luistert u zelf maar naar Ronny Jordan met het nummer: “Heaven”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com