Jezus ligt nu in de winkels

Jezus ligt nu in de winkels

csm_Glossy_Jezus__homep_eec45218caEen glossy over Jezus? Hoofdredacteur Arthur Japin was niet gelijk om, maar zegt nu: ‘Het is niet wat u verwacht. Geloof me. Ik was hooked!’. Het resultaat ligt vanaf vandaag in alle Nederlandse winkels en is een eigentijds en uniek document waarin oude feiten gecombineerd worden met nieuwe gedachten en verrassende visies.

Als breroemdheden zoals Linda de Mol, Maarten van Rossum en Youp van ’t Hek een eigen glossy krijgen, dan toch zeker ook de bekendste persoon op aarde, dachten de vier (christelijke ) initiatiefnemers van de eenmalige glossy Jezus!. De vier willen hiermee het beeld dat veel mensen van Jezus hebben, opfrissen.

Er is bewust gekozen om veel gebruik te maken van niet-gelovige schrijvers, vormgevers en fotografen. Dit levert een verrassend eindproduct op. De hoofdredactie is in handen van Arhur Japin, die zichzelf omschrijft als ongelovig. Zijn ‘hang naar het ongerijmde’ en grote nieuwsgierigheid gaf de doorslag om zijn medewerking te verlenen.

Klinkende namen
Naast Arthur Japin, is er ook plek voor bijvoorbeeld de bekende psychiater Bram Bakker. Bakker schrijft een artikel over de heilzaamheid van vergeving. Ben Tiggelaar bespreekt de leiderschapskwaliteiten van Jezus en popproffesor Leo Blokhuis laat de invloed van Jezus in de popmuziek zien. Fotograaf Hans Aarsman bespreekt Da Vinci’s Laatste Avondmaal op een ongebruikelijke manier. Daarnaast laten ook twee van de vier initiatiefnemers, Reinier Sonneveld en Theanne Boer zich horen.

csm_Arthur_Japin_inbreng_7218eff33dArthur Japin
“Het is vanuit pure nieuwsgierigheid naar historische personen dat mijn romans ontstaan,” vertelt Arthur Japin in het voorwoord van Jezus!. De persoon Jezus was hij echter lang geleden uit het oog verloren. Tot het verrassende verzoek om hoofdredacteur te worden van een Jezus-glossy zijn nieuwsgierigheid weer aanwakkerde. Nadat Japin vernam dat meerdere grote reclamemerken het níet aandurfden om te adverteren in deze glossy, was het duidelijk voor hem: dit is de goede weg.

Japin reisde voor het blad af naar de Negev-woestijn in Israël. Het was de bedoeling om daar ‘verzocht’ te worden zoals Jezus, en dat gebeurde ook: Japin kwam midden in een militaire oefening terecht. ‘Dit is dus religie: groepsdwang en geweld’, concludeert hij in het hoofdartikel. En ook: liefde en vergeving tot het uiterste is het enige dat de wereld nog kan redden.

Jezus stelde graag vragen. Negen vragen die direct bij Jezus vandaan komen, worden nu aan Japin gesteld, zoals ‘Wie denk jij dat ik ben?’ en ‘Heb je mij lief’? De antwoorden van Japin laten zien dat Jezus voor hem vooral (psychologisch) inspirerend is.

csm_Hedendaags_0f450acd10Origineel
Origineel is de glossy in ieder geval. Waar eerder zag je een modereportage van opvallende types uit de verhalen Jezus? Maria, de moeder van Jezus als jong KLM-meisje wat hoog in de wolken bezocht wordt door ‘de engel’? Of Pilatus, de Romeinse perfect die Jezus liet executeren, gekleed in hedonistische Versace kledij? Wat een statement ook, dat al deze kleding bij ‘ons’ vandaan komt, door Nederlanders geschonken aan het Leger des Heils.

Amusant ook zijn de onderzoekjes en uitkomstem rondom vragen als: Welk persoon uit onze tijd lijkt het meest op Jezus? Welke muziek zou Jezus draaien? Arie Boomsma naast De Daila Lama en gospel naast reggae; het blad biedt hoe dan ook vermakelijke gespreksstof.

Virtueel meelopen met wandelingen van Jezus kan nu ook dankzij de glossy. Met behulp van een layer-app kun je levensecht om je heen kijken op bijvoorbeeld de Tempelberg, de heiligste plek van Jeruzalem – toen èn nu – waar Jezus regelmatig discussies had met religieuze leiders. Of rust even uit in de tuin van Getsemané bij een boom van 2000 jaar oud, waar Jezus een nacht lang worstelde met angst over wat hem te wachten stond. Voor het gerenommeerde reclamebureau KesselsKramer was het ontwerpen van de virtuele 3D pelgrimstocht spannend en nieuw, iets wat nog nooit eerder is vertoond.

Zoek Jezus
Het magazine telt maar liefst 128 bladzijden. De makers zijn er op meerdere plekken in geslaagd om je – ongeacht je achtergrond – op een frisse manier te laten kijken naar de man waar al zo veel over geschreven en gezegd is. De inhoud is afwisselend en boeiend, voor elk wat wils. Rubrieken als Jezus vraagt aan… en de 3D Pelgrimstocht zullen ongetwijfeld navolging gaan krijgen.

csm_Waar_is_Jezus__0b3fa01523Uiteraard ontbreken de cartoons over Jezus ook niet. Sinds januari zijn religieuze cartoons meer beladen dan ooit. Naast dat ze je een glimlach kunnen bezorgen, zetten ze je ook even stil bij de realiteit van onze wereld. Zo ook deze cartoons. Grappig is het zoekplaatjeZoek Jezus, overgenomen uit de beroemde Waar is Wally?-boekenserie.

Een glossy met potentie, zeggen we van EO Geloven. Voor zowel gelovigen en niet-gelovigen, prima lees- en gespreksstof voor op de bank, in de trein, of waar dan ook.

Bron: ANP / EO Geloven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com