Soul Moment: Tracy Chapman

Soul Moment: Tracy Chapman

Tracy ChapmanTracy Chapman, geboren op 30 maart 1964 in Cleveland (Ohio) is een Amerikaanse singer-songwriter, bekend van hits als Fast Car, Talkin’ Bout A Revolution en Give Me One Reason.In het soul moment de andere kant van deze keer: Tracy Chapman,

Chapman studeerde aan de Tufts University in Medford, waar ze in 1986 een major haalde in de antropologie en Afrikaanse studies. Tijdens haar studentenjaren begon ze met straatoptredens en speelde ze gitaar in koffiehuizen in Cambridge.

Nadat ze tekende bij SBK kwam in 1988 haar titelloze debuutalbum uit, en de single Fast Car over een jong kassameisje dat bij voorbaat in sociaal opzicht al verloren was. Enkele maanden later bracht ze tijdens een verjaardagsfeest van Nelson Mandela in het Wembley-stadion met enkel haar gitaar een akoestische versie van “Talkin’ bout a revolution” ten gehore. Haar titelloze album werd mede hierdoor een bestseller en met veertien weken op nummer één het langst genoteerde debuutalbum op die positie in Nederland. Een jaar later won ze met dit album 4 Grammy Awards.

Met haar volgende albums, “Crossroads” en “Matters of the Heart”, oogstte ze veel minder succes. Maar in 1995 bleek “New Beginning” een nieuw begin voor haar carrière. Met de single “Give Me One Reason” scoorde ze een grote hit in de Verenigde Staten. Haar achtste en meest recente album is “Our Bright Future” dat in november 2008 werd uitgebracht. Dat laatste album trekt ook in Nederland weer de aandacht, mede dankzij een Europese tournee en de track “I Did It All”.

Uit nummer “God Was Watching ” wat zij ook maakte spreekt een groot vertrouwen in haar Schepper. “Who thinks this world will give you anything” spreekt daar boekdelen van. Verwacht het niet van beneden maar van boven! “And God was watching over us“ is ook al zo veel zeggend. God ziet, overziet en stuurt ons leven ook op deze 2de adventszondag. Waarop we ons voorbereiden op de Kerst. De geboorte van Christus zijn zoon die kwam om voor onze zonden te sterven. Daar wordt ik toch elke keer weer stil van.

Luistert u naar Tracy Chapman met “God Was Watching ”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com