Soulmoment 104: Dinah Washington

Soulmoment 104: Dinah Washington

In het soul moment de andere kant van deze keer Dinah Washington,
Dinah Washington, geboren als Ruth Lee Jones op 29 augustus 1924 te Alabama Amerika en helaas overleden op 14 december 1963, was een Amerikaans blues-, R&B- en jazzzangeres.

Dinah Washington verhuisde op jonge leeftijd met haar familie van Tuscaloosa naar Chicago. Hier leerde ze piano spelen en had ze op een gegeven moment haar eigen kerkkoor. In 1942 begon ze met optreden in de nachtclub Garrick Stage Bar. Niet lang daarna voegde ze zich bij de band van Lionel Hampton. Het is omstreeks deze tijd dat ze onder de naam Dinah Washington ging optreden. Het is onduidelijk wie haar de naam heeft gegeven. Sommige bronnen claimen Hampton als de bedenker van de naam, terwijl andere de eigenaar van Garrick Bar aanwijzen.
In 1943 begon ze platen op te nemen voor Keynote Records en bracht ze “Evil Gal Blues” uit, haar eerste hit. In 1952 nam ze als eerste vrouw Tell me why op. In 1955 had ze al een lange reeks hits op haar naam staan, waaronder enkele bluesnummers, standards en zelfs een cover van “Cold, Cold Heart” van Hank Williams. Ook nam ze enkele jazzplaten op met verscheidene jazzmuzikanten, waarvan Dinah Jams uit 1955 met Clifford Brown de bekendste is.

In 1959 brak ze door bij het grotere poppubliek met de hit “What a Diff’rence a Day Makes”, waarvoor ze de Grammy Award voor beste R&B-opname won. Het gelijknamige album werd zwaar bekritiseerd door jazz- en bluescritici, die vonden dat ze een knieval had gemaakt aan commercie. De meer popgeoriënteerde muziek was echter zeer succesvol, en Washington bleef zich ondanks de kritiek richten op popballades. Veel van haar nummers werden gearrangeerd door een jonge Quincy Jones. Een van haar bekendste hits uit die tijd was “Mad About the Boy” uit 1961. Dit nummer werd in 1992 opnieuw een hit, nadat het gebruikt werd in een commercial voor jeansmerk Levi’s.

Dinah Washington was in haar korte leven acht keer getrouwd, zeven keer gescheiden, en ze had verscheidene minnaars. Ze overleed in 1963 op 39-jarige leeftijd na een overdosis afslankpillen. Washington vocht haar hele leven tegen overgewicht.

Dinah kende een tragisch liefdes leven mede door haar 7 huwelijken. In het nummer “This bitter earth” wat nogal autobiografisch is, zingt zij hierover. Het is een somber nummer en ook de tekst laat geen spaan heel van echte liefde. Dit wordt ondersteunt door de zeer aanwezige violen in dit nummer. Als ze zingt “This bitter Earth Can be so cold” klinkt ze zonder perspectief. Gelukkig eindigt het lied positiever maar dit neemt het sombere niet weg. Ja, deze wereld is koud en kil en het leven is soms bitter. Maar perspectief is er wel. Jezus kwam op deze aarde om dit alles weg te nemen en toen hij weer ten Hemel keerde gaf Hij ons Zijn Geest. Dat we op deze dag speciaal gedenken. Dat maakt het bittere zoet en geeft ons leven kleur.
Luistert u naar Dinah Washington met “This Bitter Earth”
Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron: Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com