Soulmoment 106: Tammi Terell

Soulmoment 106: Tammi Terell

In het soul moment de andere kant van deze Tammi Terrell,
Tammi Terrell is de artiestennaam van Thomasina Winifred Montgomery, geboren op 29 april 1945 in Philadelphia Amerika. Zij was een Amerikaanse soulzangeres en boekte haar grootste successen aan de zijde van Marvin Gaye tussen 1967 en 1969, maar stierf reeds jong aan de gevolgen van een hersentumor.

Als solozangeres had ze twee bescheiden hitjes in de Verenigde Staten met “I Can’t Believe You Love Me” in 1965 en “Come On And See Me” uit 1966. Uit die periode dateren de vrijwel enige live-opnamen die van haar bekend zijn. Daarbij gaf ze treffende imitaties van zangeressen die ze als haar voorbeelden beschouwde, zoals Ella Fitzgerald, Dinah Washington, Aretha Franklin en The Supremes.

Haar grote succes kwam toen ze in 1967 duetten ging zingen met Motowns topzanger Marvin Gaye. Het bleek een gouden greep door Tammi Terrell aan Gaye te koppelen. Ze hadden aan het eind van de jaren zestig een reeks hits met gepolijste, door gospelmuziek beïnvloede rhythm-and-blues-songs over wederzijdse liefde en eeuwige trouw, die meestal door het jonge schrijversduo Nickolas Ashford & Valerie Simpson gecomponeerd en geproduceerd waren. Ze werden (anoniem) begeleid door The Funk Brothers, de vaste sessiemuzikanten van Motown, en de achtergrondzang werd meestal verzorgd door Ashford & Simpson zelf. Hun eerste hitsingles met hoge posities in de Billboard Hot 100 en de R&B Charts van 1967 waren “Ain’t No Mountain High Enough“ en “Your Precious Love”.
Gaye en Terrell hadden al snel een hechte verstandhouding, die artistiek grote resultaten opleverde. Bij optredens wekten ze de indruk van een liefdespaar, maar hun vriendschap wordt beschreven als een soort broer-zus-relatie. Niet iedereen die hun optredens bijwoonde of sommige gepassioneerde songs beluisterde kon dat geloven, maar Marvin Gaye verzekerde later dat het om spel ging van “twee personages die van elkaar hielden als in een toneelstuk of een roman”.

De succesvolle optredens van het duo kregen echter reeds op 14 oktober 1967 een abrupt einde toen Tammi Terrell, die al jarenlang door zware migraineaanvallen werd geplaagd, instortte tijdens een optreden met Marvin Gaye in Hampden Sydney, Virginia. Na het herstel van haar eerste operatie heeft ze nog maar één keer (in Chicago) kunnen optreden door de symptomen van haar ziekte, zoals verlammingsverschijnselen, beperkt gezichtsvermogen en geheugenverlies.

Van het duo verschenen in 1968 nog meer grote hits, zoals “If I Could Build My Whole World Around You”, “Ain’t Nothing Like The Real Thing” en “You’re All I Need To Get By”, die behoorden tot de laatste opnamen die ze nog heeft kunnen maken. Haar gezondheidstoestand verslechterde zo snel, dat voor hun tweede album “You’re All I Need” noodgrepen nodig waren. De helft van het materiaal bestaat uit reeds eerder opgenomen solonummers van Tammi Terrell, waarvan met toegevoegde zang van Marvin Gaye duetten zijn gemaakt. In elk geval is op alle tracks Tammi’s eigen stem te horen.

Rond de jaarwisseling 1969-1970 moest ze opnieuw in het ziekenhuis worden opgenomen voor een operatie, die alleen diende om de pijn te verlichten. In totaal onderging zij in twee jaar tijd acht operaties. Motown-eigenaar Gordy nam de medische kosten voor zijn rekening, zo verklaarde Tammi zelf in haar laatste interview. Na een coma van anderhalve maand overleed Tammi Terrell in maart 1970 op 24-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Philadelphia.
Het nummer “Ain’t No Mountain High Enough” , het duet wat zij samen zong met Gaye, is een nummer dat veel gecoverd is. Het origineel van Terell en Gaye is een een liefdesliedje. De zinnen “remember the day i set you free” en “i told you you could always count on me, darling“ zijn prachtig. Als op de toppen van je liefde. Maar hoe moeilijk is het dit altijd waar te maken. Te moeilijk toch? Toch kennen we wel iemand waarop we altijd mogen rekenen namelijk onze God. We can always count on Him. Laten we dat vooral NIET vergeten.
Luistert u naar Tammi Terrell en Marvin Gaye met “Ain’t No Mountain High Enough”
Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron: Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com