Soulmoment 116 – Steve Winwood

Soulmoment 116 – Steve Winwood

In het soul moment de andere kant van deze keer: Steve Winwood

Steve Winwood, geboren op 12 mei 1948 is een Brits muzikant die vooral bekend werd om zijn spel op het Hammondorgel. Het hammondorgel is een elektromechanisch orgel, ontworpen en gebouwd door Laurens Hammond, dat in april 1934 gepatenteerd werd. Hoewel het hammondorgel oorspronkelijk verkocht werd aan kerken als goedkoop alternatief voor het pijporgel, werd het later ook gebruikt voor jazz en, in grotere mate, voor rock en gospel.

Winwood werd geboren in Birmingham en was al vroeg actief in de rhythm-and-blues-scene in die plaats. Hij begeleidde bluesgrootheden als Muddy Waters en John Lee Hooker op hun Britse tournees, en zou Jimi Hendrix hebben leren improviseren. Op diens album Electric Ladyland is Winwood te horen in de bluesversie van “Voodoo Chile”.
Winwood werd op zijn vijftiende lid van “The Spencer Davis Group”, die hits had als “Keep On Runnin'”, “Gimme Some Lovin'” en “I’m a Man”. In 1967 richtte hij met Chris Wood, Jim Capaldi en Dave Mason de band Traffic op. In 1969 maakte Winwood deel uit van de groep Blind Faith, die echter geen lang leven was beschoren. In 1970 speelde hij korte tijd bij Airforce van Ginger Baker. Vervolgens kwam Traffic weer bij elkaar en werd het album John Barleycorn Must Die opgenomen.
Na artistieke meningsverschillen viel Traffic uit elkaar. Winwood nam in 1977 zijn eerste soloalbum op. Daarna volgden “Arc Of A Diver” (1980), “Talking Back To The Night” (1982) en “Back In The High Life” (1986). In 2004 was Winwood onderdeel van een grote househit. Zijn lied Valerie werd door zowel Thomas Bangalter als door Eric Prydz gebruikt in het nummer “Call on me”. De versie van Bangalter, die de track bedacht had, werd echter nooit uitgebracht. De versie van Prydz werd door Winwood opnieuw ingezongen en daarmee kon de plaat op grote schaal worden uitgebracht en werd het een grote hit.
Als studiomuzikant speelde Winwood onder andere mee bij David Gilmour, Talk Talk, en Jools Holland. In 2010 ging hij op tournee met Eric Clapton, waarbij ook België en Nederland werden aangedaan. Winwood woont tegenwoordig in Shrewsbury Engeland.
Het nummer van vandaag heeft als titel “One And Only Man” en is opnieuw een liefdes liedje. En beschrijft de niet beantwoorde liefde van een man en vrouw die voor hem onbereikbaar is. De titel van het nummer zette me aan het denken: One And Only Man? Dat kan toch alleen Christus zijn. Hij die Zijn leven voor ons gaf en ons heel ons leven liefde en genade schenkt en wie nooit teleurgesteld is in ons. Bij wie we altijd terug mogen keren. Jezus Christus.
Luistert u naar Steve Winwood, met het nummer: “One And Only Man”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.
(Bron Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com