Soulmoment 120: The Neville Brothers

Soulmoment 120: The Neville Brothers

In het soul moment de andere kant van deze keer: The Neville Brothers,

The Neville Brothers is een R&B-groep die gospel, soul, funk en pop speelt. De groep werd opgericht in 1977 in New Orleans (Louisiana). Voordat The Neville Brothers werd opgericht hadden de 4 broers en een neef al een carrière achter de rug. Art richtte de band The Hawketts tijdens zijn highschool-periode op. The Hawketts hadden een grote hit met “Mardi Gras Mambo” in 1954. Daarna richtte Art de band The Meters op.
De broers wisten dat hun ouders graag wilden dat ze samen gingen werken. Doordat ze het album samen met hun oom hadden opgenomen, richtten ze in 1977 een eigen groep op onder de naam The Neville Brothers. Voor iedereen werd de droom eindelijk waarheid, met Art op piano, Charles op de saxofoon, Cyril op de conga’s en Aaron als zanger. Ze kregen een contract bij Capitol, maar die vroegen zich af of de muziek die de broers maakten wel aan zou slaan bij het grote publiek.

De muziek was namelijk typisch Nevilles en niet in een hokje te plaatsen, zoals men zei. Capitol wist niet hoe ze de muziek moesten verkopen. De eerste plaat, “The Neville Brothers”, werd geen hit en het contract werd ontbonden. De broers hadden drie jaar lang geen contract. Producer Joel Dorn nam contact op met vele platenmaatschappijen, maar niemand wilde de broers contracteren. De broers bleven ondanks de problemen wel toeren. Tijdens één van de concerten kwam Bette Midler en zij vond de broers geweldig. Ze kregen een contract bij A&M en maakten “Fiyo On the Bayou” in 1981. Dit album bevatte veel invloeden van The Meters. In het achtergrondkoor zaten Cissy Houston en haar jongste dochter. Het album werd slecht verkocht.
Wederom werd er geen energie in de groep meer gestoken door een platenmaatschappij. Pas in 1989 durfde A&M het weer aan om een album met de broers te maken: “Yellow Moon”, geproduceerd door Daniel Lanois. Het album werd een wereldhit, mede doordat de broers de liedjes zelf mochten schrijven (zeven van de twaalf liedjes zijn door de Neville-broers geschreven).
Daarna maakten ze vooral live-albums en toerden ze als The Neville Brothers. Ze maakten ook studio-albums, maar die overtroffen “Yellow Moon” niet. Toen Art ziek werd, eind jaren negentig, gingen de andere broers hun eigen projecten doen, tot hun comeback in 2004. Ze kregen een contract bij Back Porch Records en maakten het album “Walkin’ In The Shadow Of Life”. Heden ten dage toeren ze over de hele wereld met groot succes. Neef Ivan Neville speelt sinds de laatste jaren mee met de groep.
Ook The Neville Brothers namen het nummer “Amazing Grace” op. Letterlijk vertaald betekend het verbazende genade. Prachtig klinkt dat. Daar ziet iets in van verwondering en zelfkennis. Dat God nog naar ons omkijkt? Ongelofelijk eigenlijk dat God nog steeds zoveel liefde voor de mens heeft. Hij ziet nog steeds naar ons om door Christus en dat zal ook niet veranderen. Wat een troost dat Hij met ons mee gaat elke dag van de week.
Luistert u naar The Neville Brothers, met het nummer: “Amazing Grace/One Love”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.
(Bron Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com