Soulmoment: BB King

Soulmoment: BB King

bb_king_3In het soul moment de andere kant van deze keer: B.B. King,

Riley Ben King, geboren op 16 september 1925 in Itta Bena te Mississippi is een zeer bekende Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter. Op 15 december 2006 ontving B.B. King de hoogste burgeronderscheiding, de Presidential Medal of Freedom. B.B King wordt gezien als één van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste King op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen.

Zijn bekendste hit is waarschijnlijk: “The Thrill Is Gone” uit 1970. King werd geboren op een plantage en een groot deel van zijn jeugd werkte hij, samen met zijn moeder en grootmoeder, als een sharecropper. Hij zegt dat hij, voor hij van zijn andere talenten weet had, 35 cent voor elke 45 kg katoen betaald kreeg. Reeds vroeg raakte King in de ban van zwarte muzikanten als T-Bone Walker en Lonnie Johnson, en jazzartiesten zoals Charlie Christian en Django Reinhardt. Snel ontwikkelde King zijn eigen muzikale vaardigheden in de kerk bij het zingen van gospel.

Uiteindelijk begon King zijn muziek live op het radiostation van Memphis WDIA te brengen, een station dat juist een draai had gemaakt door enkel zwarte muziek te spelen, iets wat zeer opmerkelijk was toen. On air begon King de naam The Pepticon Boy te gebruiken, wat later Beale Street Blues Boy werd. Die naam werd afgekort tot gewoonweg Blues Boy, wat uiteindelijk B.B. werd.

King vond zijn eerste succes buiten de bluesmarkt in 1969 met zijn remake van Roy Hawkins’ melodie, “The Thrill Is Gone”, dat een hit werd in zowel de pop- als de R&B-hitlijsten, een zeldzame gebeurtenis, zeker in die tijden. Kings succes bleef duren in de jaren 1970 met liedjes als “To Know You Is to Love You” en “I Like to Live the Love”. Van 1951 tot 1985 verscheen King maar liefst 74 keer in de Billboards-R&B-charts.

De jaren 1980, 1990 en 2000 leverden niet zoveel platen op, maar King bleef wel zeer actief in televisieshows, films, en treedt zo’n 300 keer per jaar op. In 1988 bereikte hij een nieuwe generatie fans via de single “When Love Comes To Town”, opgenomen samen met de Ierse band U2. In 2000 nam King samen met gitarist Eric Clapton het album Riding With The King op.

In 2004 werd aan King een eredoctoraat overhandigd van de Universiteit van Mississippi. Tevens had hij ook zijn uitgebreide bluescollectie geschonken aan het ‘Ole Miss Center for Southern Studies’. Met zijn 85 jaar heeft King een zeer vol en zeer actief leven geleid. Hij bezit een vliegbrevet, is bekend als gokker, vegetariër, niet-drinker en niet-roker. Als diabeticus sinds meer dan tien jaar, is King een van de spreekbuizen van de strijd tegen diabetes.

In 2006 maakte King het nummer “Jesus Gave Me Water “ Het is tussen al zijn grote successen een verademing. Hij maakte tijd om dit ook nog te doen ondanks zijn hoge leeftijd. Het bleek een gouden greep en daarmee beriekte hij wat hij zong: “And I wanna let His praises swell”. Prachtig al je je zo laat inschakelen om Gods naam groot te maken en daar kunnen wij nog veel van leren.

Luistert u naar B.B. King met het nummer: “Jesus Gave me water”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com