Soulmoment: Beyonce

Soulmoment: Beyonce

In het soul moment de andere kant van deze keer: Beyoncé,
Beyoncé Giselle Knowles-Carter is geboren op 4 september 1981 te Houston (Texas). Zij is een Amerikaanse R&B-zangeres, songwriter, actrice en winnares van zeventien Grammy Awards (waarvan 6 bij de Grammy Awards van 2010 dat onder de vrouwelijke artiesten een record betekent voor het behalen van het aantal Grammy’s in één jaar). Ook is Beyoncé modeontwerpster en het gezicht van haar eigen lijn: House of Deréon.
Knowles maakte, samen met Kelly Rowland en Michelle Williams, deel uit van de R&B-groep Destiny’s Child maar treedt tegenwoordig als soloartiest op. In haar solocarrière vervult haar vader Mathew Knowles de rol van coproducent en haar moeder Tina Knowles die van stilist. Mathew Knowles is niet meer haar huidige coproducent, ze nam die taak over van hem. In totaal heeft Beyoncé zeventien Grammy’s gewonnen: drie Grammy’s met Destiny’s Child en veertien als solozangeres.

Knowles is opgegroeid met de muziek van Anita Baker en Luther Vandross, met wie ze later een duet opnam. Beyoncé gebruikt ook invloeden in haar muziek van Amerikaanse artiesten als Prince, Aretha Franklin, Mariah Carey, Whitney Houston, Janet Jackson, Michael Jackson, Mary J. Blige, Diana Ross, Donna Summer en Tina Turner, met wie zij samen optrad tijdens de uitreikingsceremonie van de Grammy Awards in 2008.
Beyoncés muziek wordt omschreven als een moderne vorm van R&B, maar bevat ook invloeden van muziekgenres als dancepop, pop en soul. Ook nam de zangeres een aantal liedjes op in het Spaans voor haar opnieuw uitgekomen tweede soloalbum B’Day. Met Destiny’s Child had zij al eerder een Spaans nummer opgenomen. In haar jeugd kreeg Beyoncé op school Spaanse les, maar tegenwoordig spreekt zij slechts een paar woorden Spaans. Voor de opname van de Spaanse nummers werd zij per telefoon gecoacht door Rudy Perez. Beyoncé heeft ook een keer in het Frans gezongen tijdens de uitreiking van de Oscars.

Beyoncé ’s muziek is voor mij een tikkeltje te veel R&B maar ik herken duidelijk de muziek van de hierboven genoemde soulhelden die op 3 na allen in soul moment voorbij gekomen zijn. Een van haar laatste nummers “Love is on top” is duidelijk jaren 70 soul in een moderne jasje. Ook maak zij uitstapjes naar de gospelmuziek. Het nummer van vandaag “God Made You Beautiful” is daar een voorbeeld van. Prachtig nummer in het besef dat God je Schepper is en dat die ook zo naar je kijkt door Jezus Christus. Zij bedankt God voor het leven en rol die hij wil spelen in haar leven. Dankbaarheid is moeilijk voor westerlingen zoals wij. We zijn geneigd te kijken naar wat we niet hebben en niet naar wat we wel hebben. We zijn rijk gezegend en mogen daar best is even bij stil staan.
Luistert u naar Beyonc met “God Made You Beautiful”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.
(Bron Wikipedia)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com