Soulmoment: Edwin Starr

Soulmoment: Edwin Starr

Edwin StarrIn het soul moment de andere kant van deze Edwin Starr,

Edwin Starr, geboren op 21 januari 1942 als Charles Hatcher in Nashville Tennessee en overleden op 2 april 2003 was een Amerikaanse soulzanger.

Starr maakte aan het einde van de jaren vijftig zijn debuut met The Futuretones. Na zijn diensttijd vestigde Starr zich in Detroit, waar hij tekende bij het Ric-Tic-label. In 1968 werd deze maatschappij overgenomen door Motown en brak Starr door met “Twenty-Five Miles”. Tot zijn bekende Motownhits behoorden ook “Headline News” en “Stop Her On The Sight (S.O.S.)”. Zijn grootste succes was “War”uit 1970, dat onder leiding van de producers Norman Whitfield en Barrett Strong werd opgenomen. Het werd een nummer-één hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Starrs pogingen om met Blinky Williams het succesvolle Motown-duo Marvin Gaye & Tammi Terrell naar de kroon te steken, leden schipbreuk. Het bleef bij één duettenalbum “Just We Two” met matig succes.

In het discotijdperk maakte Starr onder meer “Contact” en ”H.A.P.P.Y.” maar de ster van Starr verdween steeds meer naar de achtergrond. Starr toerde met zijn Motowncollega’s The Four Tops en Martha Reeves door het oldies-circuit. Starr verhuisde naar Engeland, waar hij onder meer voor de BBC een documentaire presenteerde over soulmuziek en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Starr overleed aan een hartaanval in 2003.

Het nummer “Easin’ In” uit 1973 komt van het album “Hell up in Harlem”. Het nummer beschrijft de onmogelijke situatie in de wijk Harlem in New York. Duistere figuren die er ongezien in en uit willen. Illegale handel en criminaliteit te over. Net als veel veelal zwarte pop muziekanten in die tijd neemt hij ook stelling tegen de gang van zaken en daardoor is dit nummer ook politiek getint te noemen. Het nummer opnieuw beluisterend realiseer ik mij hoe het zou zijn als Jezus terug zou komen op aarde. Zou hij ongezien blijven? Zou het onopgemerkt en stiekem zijn?
Geen van allen denk ik! Heilzaam i.p..v. verdorven. Licht i.p.v. donker. Zichtbaar i.p.v. stiekem. Zo komt er een eind aan alle ongerechtigheid in deze wereld en blijven we het van hem verwachten.

Luistert u naar Edwin Starr  met “Easin’ In”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com