Soulmoment : ERUPTION

Soulmoment : ERUPTION

In het soul moment de andere kant van deze keer: Eruption
Eruption was een Britse discogroep met muzikanten uit Afrika en Zuid- en Midden-Amerika. De groep is vooral bekend van de hits “I can’t stand the rain” uit 1978 en “One way ticket” uit 1979. De bekendste zangeres van de groep was Precious Wilson.

In 1969 richtte de Nederlands Antilliaanse gitarist Greg Perrineau in Londen de groep Silent Eruption op. Deze groep bestond uit 5 leden. In 1974 had de groep inmiddels zijn naam verkort tot Eruption en was de Jamaicaanse Precious Wilson bij de groep gekomen als achtergrondzangeres. De groep won aan populariteit in Londen en deed een jaar later mee aan de RCA Soul Search Contest. De groep won deze talentenjacht en kreeg een platencontract. De single die Eruption mocht uitbrengen, heette “Let me take you back in time”. Het nummer werd echter geen hit en het succes van de groep nam weer af. Hierna stapte Johnson uit de groep. Toen uit audities geen geschikte kandidaat naar voren kwam om Johnson te vervangen, werd Wilson leadzangeres.

Omdat ze in Engeland alsmaar minder geboekt werden, gingen ze ook op het Europese vasteland optreden. Daar werden ze in West-Duitsland ontdekt door een talentscout, die hen voorstelde aan muziekproducent Frank Farian. Hij liet Eruption optreden in het voorprogramma van zijn succesgroep Boney M en bood de groep in 1977 een contract aan. Hierdoor kon de groep zijn debuutalbum Eruption opnemen, dat vooral bestond uit covers van redelijk onbekende nummers in een discojasje. De eerste single Party party bleef onopgemerkt, maar de tweede single werd een groot wereldwijd succes. Dit was de Ann Peebles-cover “I can’t stand the rain”, die een nummer 5-hit werd in Nederland en het Verenigd Koninkrijk en de achttiende plaats haalde in de Amerikaanse Billboard Hot 100. In Vlaanderen leverde het Eruption zelfs een nummer 1-hit op.

Een jaar later verscheen het tweede album van de groep en in 1979 verliet Precious Wilson de groep om een solocarrière uit te bouwen. Eruption ging desalniettemin door met een andere leadzangeres: Kim Davis. Met haar werd in 1980 het album Fight fight fight opgenomen. In 1985 besluit de groep ten slotte om uit elkaar te gaan.

Na het uit elkaar gaan van de groep verschenen nog twee singles. In 1988 werd een remix van “I can’t stand the rain” uitgebracht en in 1994 één van “One way ticket.” Beide nieuwe versies werden geen commercieel succes. De laatste remix was afkomstig van het door Farian uitgegeven verzamelalbum Eruption Gold, waar overigens maar zeven (geremixte) nummers van Eruption opstonden en voor de rest bestond uit solowerk van Precious Wilson. Tegenwoordig treedt Wilson nog steeds op als Precous Wilson & Eruption.

Precious Wilson, de zangeres van de band heeft natuurlijk een geweldige stem en het is jammer dat wie die niet zoveel meer horen. Het nummer “I can’t stand the rain” is opnieuw een liefdes liedje uit vervlogen tijd. Zij zingt: “ Cause He Aint Here With Me” In deze regel is He met een hoofdletter geschreven. Dit is niet gebruikelijk. Bijbels gezien doen wij dat alleen wanneer we het over een God hebben. De Bijbelse God is er namelijk wel altijd en staat anders in een relatie. Hij laat je niet alleen, valt niet over je zonden en is altijd bereikbaar.
Luistert u naar Eruption met het nummer: “I can’t stand the rain”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

(Bron Wikipedia)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com