Soulmoment: Marlena Shaw

Soulmoment: Marlena Shaw

Marlene ShawIn het soul moment de andere kant van deze keer: Marlena Shaw, Marlena Shaw, geboen op 22 september 1942 is een Amerikaanse Soul zangeres.

Shaw werd geboren als Marlina Burgess. Ze studeerde aan the New York State Teachers College. Shaw werd door haar oom Jimmy Burgess geïntroduceerd op het podium. Hij was een jazztrompettist bij de pianist Horace Silver. Jimmy nam zijn nichtje mee op het podium in het bekende Apollo theater in New York. Ze was toen tien jaar oud. Zelf zei ze ooit tegen The New York Times dat haar oom haar veel had laten luisteren naar de platen van Dizzy Gillespie, Miles Davis en Al Hibbler en naar gospelmuziek.

Het publiek in New York had haar aangemoedigd om vaker op het podium te gaan staan. Haar moeder wilde niet omdat ze nog een tiener was. In plaats daarvan ging ze muziek studeren. Door de relatie die ze had met de Playboy Clubs, kreeg Shaw een contract met het platenlabel Chess Records in Chicago.

Ondertussen ging ze bij het orkest van Count Basie zingen. Tijdens de eerste oefensessie in het Sands hotel in Las Vegas in 1966, dacht ze dat ze het alweer niet gered had. Basie liep namelijk weg tijdens het eerste nummer dat ze zong. Maar hij kwam terug met twee glazen wijn, verwelkomde haar en zei: “Save your voice, sugar, you’re going to need it for tonight.” Aldus Shaw tijdens een interview dat ze later gaf.

Shaws tweede -en laatste- album voor Cadet kwam in 1969 uit. Spice of Life bevat nummers die worden aangemerkt als haar beste liedjes. Ze kwam in haar disco-periode. Woman of the Ghetto en California Soul (geschreven door het duo Ashford & Simpson) vielen goed in die periode, al waren niet alle jazzliefhebbers het daarmee eens. Woman of the Ghetto was een jazzy popliedje dat politiek getint was. Het leek veel op de nummers van The Temptations en Marvin Gay.

In 2004 kwamen nog twee compilatiealbums uit: Lookin’ for Love en een liveconcertalbum van drie avonden in het Jazz Cafe dat opgenomen was in Londen. Zo konden jonge luisteraars het oude werk uit de vroegere jaren van Shaw leren kennen. Shaw is redelijk onbekende artiest gebleven en is zeker geen bekende in gospelland. Toch is het nummer “Woman of the Ghetto” niet alleen politiek getint. Het nummer is onbedoeld bijbels. “How do you raise your kids in a ghetto” in een bede een bede om redding, verandering en verbetering. En dat kan alleen onze grote God.

Luistert u naar Marlena Shaw met het nummer: “Woman of the Ghetto”.

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com