Tom Browne – Jehovah Jired

Tom Browne – Jehovah Jired

In het soul moment de andere kant van deze keer: Tom Browne

Tom Browne, geboren op 30 oktober 1954 in Queens New York een jazzmuzikant die bekendheid verwierf door zijn twee grote hits in 1980 en 1981, “Funkin’ for Jamaica” en “Thighs”.

Browne speelde oorspronkelijk alleen pianao, waarvoor hij al vanaf 11-jarige leeftijd lessen volgde. Later leerde hij ook omgaan met de trompet. Op 21-jarige leeftijd speelde Browne zijn eerste officiële concert, van de Amerikaanse componist Weldon Irvine. Rond die tijd leerde hij Sonny Fortune en Lonnie Smith kennen, waar hij mee ging samenspelen. Later ontmoette hij Dave Grusin en Larry Rosen bij GRP records waar hij een contract kreeg aangeboden. Door Grusin en Rosen bracht hij in 1979 zijn instrumentale jazzalbum uit, “Browne Sugar”. Zijn echte doorbraak kwam echter twee jaar later met zijn zelfgeschreven nummer “Funkin’ for Jamaica (N.Y.)”, dat verscheen op zijn tweede album, “Love Approach”. De single stond vier weken lang op nummer 1 bij de Billboard-lijst en was ook een hit in Engeland.

Brownes volgende album, “Yours Truly”, verscheen in 1981, nog steeds in samenwerking met Grusin en Rosen. Hierna verscheen al snel, in hetzelfde jaar, zijn volgende album genaamd “Magic”. Dit album bevatte het nummer “Thighs High”. Met zijn volgende album ging Browne iets verder en maakte hij een nummer in electro-jazzstijl, “Rockin’ Radio”. Dit (gelijknamige) album bevatte tevens het laatste nummer dat Browne zou maken in samenwerking met GRP Records.

In 1984 maakte hij het laatste album in samenwerking met Arista Records, “Tommy Gun”.. Ook nam hij met Fuse One, een band met jazzmusici, het album “Ice” op.

Brown maakte ook gospel muziek en het nummer “Jehovah Jire” is daar een mooi voorbeeld van. De titel van de song verwijst naar Genesis 22:14 waar staat: “En Abraham noemde die plaats: De HERE zal erin voorzien; waarom nog heden gezegd wordt: Op de berg des HEREN zal erin voorzien worden” Het volledig instrumentale nummer is een ode aan God de Vader die ons, zijn kinderen, zal verzorgen. Tegenwoordig hebben ze hier een mooi wordt namelijk Hij zal ons ontzorgen. M.a.w. Hij zal onze zorg wegnemen. Wat een prachtig perspectief.  Wat een gedachte met Pasen.

Luistert u naar Tom Browne , met het nummer: “Jehovah Jire”

Henk van der Wijngaard, redacteur kerken voor de omroep Zuidplas.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com